Kisat

Niskaselle historiallinen neljäs mestaruus

Saku Niskaselle varmistui neljäs perättäinen SM Pro -luokan mestaruus kolmen osakilpailun perusteella. Moottorikelkkailusprintin kausi saatiin sunnuntaina päätökseen Kiteellä täysin päinvastaisessa säässä kuin lauantaina.

Lauantaina kipeänä kilpaillut Saku Niskanen päättikin jäädä pois sunnuntain osakilpailusta ja keskittyä toipumiseen. Historiallinen neljäs perättäinen SM Pro -luokan mestaruus oli kuitenkin hänen.

– Kolmen osakilpailun pisteet takasivat jo mestaruuden, niin en lähtenyt enää tänään rasittamaan itseäni turhaan. Tällä kaudella täyttyi taas yksi iso tavote, ja nyt on neljä mestaruutta, mihin ei ole ennen pystytty, Niskanen iloitsee.

Nyt mies suuntaa katseensa jo ensi lauantaina Taivalkoskella alkavaan endurokauteen.

– Endurossa tavoitteena on tietenkin parantaa viime vuoden hopeasta kultaan, kunhan saisin nyt ensin kunnolla paranneltua itseni ennen tulevaa viikonloppua.

Hopeasta taisteltiin viimeiseen lähtöön asti

SM Pro -luokan toiseksi ylsi kuin ylsikin tällä kaudella jääliläinen Hannu Härkönen ja kolmanneksi sonkajärveläinen Jermu Kotilainen. Hopea ja pronssi ratkesivat vasta aivan kauden viimeisessä lähdössä.

Härkönen ajoi sunnuntaina nopeimman ajan kahdella kierroksella, ja se riitti SM-hopean saamiseen, vaikka Härkösellä jäikin loukkaantumisen takia kauden toinen osakilpailupäivä ajamatta Virolahdella kolme viikkoa sitten.

– Virolahden loukkaantuminen painaa vielä takaraivossa, ja itse asiassa vasta eilen lauantaina kisarataan tutustumisen jälkeen tein lopullisen päätöksen täällä Kiteellä ajamisesta, Härkönen paljastaa.

Ja se päätös kannatti.

– Lauantai ja sunnuntai olivat täysin erilaiset niin sään kuin reitin osalta. Kisarata oli lähes kokonaan eri molempina päivinä, ja siinä missä lauantaina ajettiin loskapattia, niin sunnuntaina oli pehmeää pakkaspattia. Kisa oli erittäin hyvä.

Härkönen sai sunnuntaina tiukan vastuksen savonlinnalaisesta Eetu Muhosesta, joka ajoi toisella kieroksella nopeimman kierrosajan ja jäi päivän kokonaistuloksissa alle sekuntin päähän Härkösestä. Kauden kokonaistuloksissa Muhonen jäi kuitenkin neljänneksi.

– Ajo oli tällä kaudella nousujohteista. Virolahdella ajoin tasapaksua varman päälle -ajoa, sillä en tykkää ajaa jäisessä rännissä. Eilisen loskapatti ei ollut omaan mieleeni, mutta tämän päivän iso pakkaslumipatti sen sijaan oli, vaikka reitti olikin haastava.

Tämä oli Muhosen ensimmäinen täysi sprinttikausi, sillä hän on enemmän enduromiehiä, ja katse onkin jo tulevassa endurokaudessa.

SM Pro -luokan sunnuntain osakilpailun kolmanneksi ajoi joensuulainen Petja Vuojärvi, joka jäi kauden kokonaistuloksissa viidenneksi.

– Eilen oli varmasti kaikille haastavat olosuhteet, mutta itse en pärjää tuollaisessa kelissä, enkä saanut ollenkaan rytmiä päälle. Mutta radat olivat hienot molempina päivinä: eilen oli mutkikasta ja hitaasti ajettavaa reittiä ja tänään isoa kovavauhtista lumipattia. Pokaali ja hyvä fiilis jäivät käteen, ja kiitos järjestäjille hienoista radoista!

Muissa luokissa nähtiin sunnuntaina niin ikään onnistumisia, mestaruuksien uusimisia sekä täysin uusia mitalisteja. Muiden luokkien sunnuntain osakilpailun tulokset löytyvät alempaa, ja kaikki SM- ja luokkavoittajat vahvistetaan alkuviikosta.

Lauantai ja sunnuntai kuin yö ja päivä

Kiteen sprinttien kilpailunjohtaja Erno Kostamo kiittelee hyvin sujuneesta kisaviikonlopusta.

– Lauantaiaamuna kun kuuden aikaan saavuimme järjestäjätiimin kanssa kisapaikalle, vastassa oli kyllä aika katastrofinäky. Lunta oli tuiskunnut kinoksiksi, ja varikolla olleet teltat olivat lennelleet solmuun ympäriinsä – se oli kuin sotatantereelle olisi saapunut, hän kertoo naureskellen.

– Ja aamupäivän kaatosateessa ja tuulessa, kun aikataulut venyivät, niin kyllä mietin, että miten olenkaan taas kilpailunjohtajaksi päätynyt.

Tänään sunnuntaina kuitenkin taas hymyilytti auringonpaisteessa, ja oli hienoa olla järjestämässä tätä upeaa tapahtumaa.

Lauantain haastavien olosuhteiden takia kuskeja jäi paljon kisan aikana vettyneeseen raskaaseen hankeen jumiin, mikä aiheutti viivästyksiä aikatauluihin.

– Hienosti kuitenkin kirimme aikataulun kiinni lauantaina iltapäivällä, ja etenkin sunnuntaista iso kiitos kuljettajille yhteistyöstä: kuskit aina viipymättä ilmoittivat keskeytyksistä, niin meidän järjestäjien ei tarvinnut lähteä etsimään kadonneita kuskeja ja pysyimme aikataulussa hyvin. Lisäksi mitään isompia loukkaantumisia ei viikonloppuna tullut, Kostamo kiittelee.

Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat selvisi jälleen hienosti urakastaan, vaikka sää tarjosikin parasta haastettaan. Viimeksi Kiteellä ajettiin sprintit kaksi vuotta sitten.

– Iso kiitos pienelle, mutta tehokkaalle järjestäjätiimillemme sekä yhteistyöseuroillemme Kiteen Moottoripyöräklubille sekä Keski-Karjalan Urheiluautoilijoille. Yhteistyön avulla saamme tarpeeksi talkooporukkaa kasaan – mutta uudet ovat aina tervetulleita mukaan!

Suomen Moottorikelkkailijat ry eli SMK ry järjestää enduro- ja sprintkilpailut yhdessä yhteistyökerhojensa kanssa ja toimii kelkkaharrastajien etujärjestönä. SMK ry:n tavoitteena on edistää niin vapaa-ajan kelkkailijoiden kuin myös kilpailijoitten harrastusmahdollisuuksia sekä edesauttaa harrastuksen näkyvyyttä sekä tunnettavuutta.