KisatOtsikoissaUusimmat

Kajaani Vintage snowcross 2020

Kajaanin Vintage Snowcross -näytösajot ajettiin aurinkoisessa pakkassäässä Santamäen Motocross-radalla Kajaanin Kivimäessä, 29. helmikuuta. Radalla nähtiin kelkkoja viideltä vuosikymmeneltä. Kirjoittamattoman säännön mukaan verenmaku suussa ei kilpailtu.

Teksti ja kuvat Terhi Vanha

Kainuun Moottorikerho on järjestänyt Vintage-näytösajoja vuodesta 2016. Tänä vuonna kisat järjestettiin yhdessä Wintage Weikot ry:n kanssa. Wintage Weikot on yhdistys, jossa jäseninä on lajille vihkiytyneitä miehiä ympäri Suomea.

Kaksisylinteristen latikeulojen lähdöstä keulilla Asko Karppinen, tiukasti perässään Tervolan Team Kawasaki.

Digilehti!
Lue Kelkkalehteä puhelimessasi. Tilaajille lukuoikeus digilehteen maksutta! Osta irtonumerona tai tilaa! Digipalveluun tästä.

Vanhat moottorikelkat näyttävät vanhoilta moottorikelkoilta asiaan perehtymättömän silmin, mutta kun aikansa kuuntelee vintage-miesten keskustelua, alkaa jotain jo ymmärtää. Jokainen näistä kelkoista on yksilö. Sillä on tarina ja sielu ja sen oikut tunnetaan. Lisäksi tiedetään kaverin kelkan plussat ja miinukset. Näillä eväin asettaudutaan viivalle.

Kajaanin kisojen seremoniamestari Mikko Witikka iloitsee siitä, että vintage-kelkkailu on nouseva trendi.
– Kiinnostus vanhoilla kelkoilla kisailuun kasvaa vuosi vuodelta. Nämä ovat Kajaanissa neljännet vintage-näytösajot ja joka kerta osallistujien määrä on tuplaantunut. Näihin kisoihin osallistui 85 kuljettajaa ja myös yleisöä oli mukavasti. Aina mukana on niin vanhoja hienosti entisöityjä kilpakelkkoja kuin suoraan navetan ylisiltä tai kuusen alta radalle värvättyjä menopelejä, Witikka kertoo.

Harri Antinkaapo hallitsi mestarin ottein jäisen ja erittäin liukkaan radan. Suvereenit voitot molemmista eristä. Polaris XCR 440 vm -98 on tismalleen samassa kunnossa, kuin se oli huippuvuosina 1900-luvulla. Antinkaapo aloitti snowcross-kilpauransa vuonna 1991 ja lopetti 2005. Nyt ajot jatkuvat vintage-luokassa.

Rovaniemeläinen Harri Antinkaapo on yksi vintage-kisojen kuskeista, jolla on vahva kilpailutausta. Kajaanissa entinen SM- ja PM-tason kuljettaja ajoi mestarin ottein molempien erien voittoon. Kelkka, Polaris XCR 440 on tismalleen samanlainen kuin vuonna 1998.

Kilpakaluston kirjavuus viehättää ja tuo yleisölle sekä visuaalista nähtävää, että menneiden vuosikymmenten äänimaailmaa. Yksisylinteriset latikeulat on ehdottomasti yleisön suosikkiluokka, jota seurataan erityisellä jännityksellä. Jokainen kelkka on ajan muovaama uniikki, niin ulkonäön kuin käyntiäänensäkin perusteella. Eihän ne oikeastaan mihinkään kulje, mutta ne on vain niin söpöjä. Lähtö tehdään juoksulähtönä. Kun torvi pärähtää, juoksevat kuskin kelkoilleen kokeilemaan syttyvätkö ne tähän kisaan. Kuskeille kilpailupäivän ehdoton kohokohta on liioittelusauna, jossa käydään läpi

päivän kohokohdat.

Koronapandemian vuoksi Kajaanin kisat jäivät tämän kauden ensimmäisiksi ja viimeisiksi. Rovaniemen Lehtojärven, Hetan ja Ylläksen kisat on peruttu. Homma jatkuu ensi talvena, kun maailma on toivottavasti taas ennallaan. Nyt on loistava aika etsiä uusia vanhoja menopelejä ja paeta kirkasta kevätaurinkoa tallin hämäriin. Lue lisää: wintageweikot.fi, kainuunmoottorikerho.fi.

Moninkertainen suomenmestari 90-luvulta Tuomo Forsell teki paluun crossiradoille kuvan kauniilla Yamaha SRV:llä.
Yleisön suosikkiluokan, yksipyttyisten huimaa vauhtia Winhalla Ari Lilja ja Hannu Tuisku Ockelbolla