KisatOtsikoissa

Huikea Snowcross-kausi

Teksti ja kuvat Jari Lauri

Snowcrossin SM-sarjaa ajettiin vaikeissa oloissa. Lumen puuttuminen pakotti siirtämään kisoja pohjoisemmas. Tämä ei kuitenkaan tehnyt kisoista yhtään huonompia. Kemijärvellä ajettiin olosuhteissa, jotka saivat kiitosta niin yleisöltä kuin kuskeiltakin. Kausi päättyi ennen aikojaan, mutta mestaruudet saatiin siitä huolimatta ratkottua ja mitalit menevät jakoon.

SM-snowcross Kemijärvi

Snowcrossin SM-sarjan toinen kisaviikonloppu ajettiin Kemijärvellä, Pöyliövaaran vauhdikkaalla radalla 1.-2.2.2020. Pro- ja Pro Lite -luokkien osalta viikonlopun aikana ajettiin kaksi osakilpailua ja muiden luokkien osalta yksi.

Joonas Keskiaho oli kauden kuumin nimi kotimaan radoilla

Digilehti!
Lue Kelkkalehteä puhelimessasi. Tilaajille lukuoikeus digilehteen maksutta! Osta irtonumerona tai tilaa! Digipalveluun tästä.

Lauantaina Pro-luokan voittoon ajoi erinäisten käänteiden jälkeen Joonas Keskiaho (Lynx) ennen todella hienoa kautta ajavaa Topi Postia (Ski-Doo) ja hallitsevaa mestaria Mikko Osmoa (Lynx). Pro Lite -luokka oli lauantaina Lynx-kuljettajien juhlaa, kun Miika Lammi voitti, Joona Karjalainen ajoi hopealle ja Tero Kuivalainen pronssille. Junior 14-16 -luokan voittoon ajoi Oskari Laamanen (Arctic Cat), toinen sija meni Norjaan Jan Even Romsdalille (Arctic Cat) ja kolmas sija Oliver Jaakolalle (Lynx). Suomen Cup -luokkien voittoon ajoi naisten luokassa Taru Kylmälä (Lynx) ja veteraaneissa Paljakassakin voittoon ajanut Niko Korsumäki (Lynx).

Sunnuntaina Suomen Cup -luokkana ajettiin Juniorit 11-14 -luokka, jonka voittoon ajoi Oscar Nikula (Ski-Doo) ennen toiseksi tullutta Jyri Pernua (Lynx) ja Emil Herténiä (Lynx). Pro-luokan voittoon ajoi lauantain tavoin Joonas Keskiaho (Lynx), hopealle Mikko Osmo (Lynx) ja pronssille Jarno Hietalahti (Ski-Doo). Pro Lite -luokassa valtikka vaihtui, kun voittajaksi ajoi Norjan Emil Mikalsen (Ski-Doo) ennen toiseksi tullutta Joona Karjalaista (Lynx) ja Aleksi Rehua (Arctic Cat). Suomen Cup ja SM-luokkien lisäksi sunnuntaina ajettiin myös Micro ja Mini -junioreiden kilpailut. Micro-junioreiden voittajaksi ajoi Leon Löveid Norjasta. Mini-junioreiden voittoon ajoi Isak Persen, niin ikään Norjasta.

SM-snowcross Tornio

SM-sarja jatkui 15.-16. helmikuuta Tornion Laivakankaalla ajetulla osakilpailulla. Rata oli edellisen vuoden tapaan rakennettu raviradalle, joten yleisö pääsi seuraamaan kisaa myös sisätiloista. Sisätilojen katsomot olivat yleisön suosiossa, kun kisaviikonlopun sääolosuhteet olivat kohtuullisen haastavat sekä kuljettajille että yleisölle.

Pro-luokan voiton lauantaina vei Topi Posti (Ski-Doo) ennen Jarno Hietalahtea (Ski-Doo) ja Ruotsin Pär Vikmania (Arctic Cat). Pro Lite -luokassa voittoon ajoi kotikisassaan Miika Lammi (Lynx), toiseksi Jesse Hottinen (Arctic Cat) ja kolmanneksi Niko Aho (Lynx). Juniorit 14-16 -luokan Kemijärven kärkikaksikko vaihtoi paikkoja, kun voittajaksi ajoi tällä kertaa Norjan Jan Even Romsdal (Arctic Cat) ennen toiseksi tullutta Arctic Cat -kuljettajaa Oskari Laamasta ja pronssille ajanutta Riku Lauhaluomaa (Lynx). Naisten luokan Suomen Cup -osakilpailun voittajaksi ajoi Noora Nummijoki (Lynx) ja veteraaneissa Paljakan ja Kemijärven tapaan Niko Korsumäki (Lynx).

Topi Posti vei Tornion lauantain nimiinsä.

Suomen Cupin luokkana ajettiin sunnuntaina Juniorit 11-14 -luokka, jonka voittoon ajoi Kemijärvelläkin kultaa napannut Oscar Nikula (Ski-Doo). Hopealle ajoi Jyri Pernu (Lynx) ja pronssille Ruotsin Olle Sahlström (Ski-Doo). Mestaruustaisto jatkui Pro-luokan osalta myös sunnuntaina ja voittajaksi ajoi Joonas Keskiaho (Lynx), toiseksi Alexander Waeraas (Lynx) Norjasta ja kolmanneksi Ski-Doo -kuljettaja Topi Posti. Pro Lite -luokassa kärkipaikan nappasi lauantain tavoin Miika Lammi (Lynx) ennen hopealle ajanutta Aleksi Rehua (Arctic Cat) ja pronssille ajanutta Norjan Emil Mikalsenia (Arctic Cat). 200-kuutioisilla kelkoilla ajaneiden Micro-junioreiden voittajaksi ajoi Kemijärven tapaan Norjan Leon Löveid ja Mini-junioreiden voittajaksi ajoi myös Kemijärvellä voittanut Isak Persen Norjasta.

Kauden päätös

Kausi oli kisajärjestäjille todella haastava. Ensin lumen puutteen takia kisoja jouduttiin siirtämään etelästä pohjoiseen ja lopulta viimeiset kisat, kuten muutkin tapahtumat, peruttiin koronaviruksen takia. On todella harmi, että niin monen ihmisen työpanos valui hukkaan kisojen perumisen myötä.

Kesken jääneen kauden Pro-luokan pistekuninkaaksi nousi Joonas Keskiaho (Lynx) 208 pisteellä. Toiseksi korkeimman pistepotin saavutti Mikko Osmo (Lynx) 169 pisteellä ja vain kuusi pistettä Mikon takana on kolmanneksi sijoittunut Jarno Hietalahti (Ski-Doo). Pro Lite -luokan kärkipaikan lunasti 186 pisteellä Miika Lammi (Lynx), toisen sijan Emil Mikalsen (Arctic Cat) 145 pisteellä ja kolme pistettä Mikalsenin takana toinen Arctic Cat -kuljettaja Jesse Hottinen. Kolmannen SM-luokan, eli Juniorit 14-16 -luokan voittajaksi ajoi Oskari Laamanen (Arctic Cat) 125 pisteellä. Toiseksi korkeimmat pisteet, 104, Jan Even Romsdalille (Arctic Cat) ja kolmanneksi ajoi Ski-Doo -kuljettaja Eetu Kari 79 pisteellä.

Vaikka kisoja peruttiinkin, niin aurinko voi paistaa risukasaankin. MM-kisojen tuotannosta vastaava Youthstream on ilmoittanut, että vuoden 2021 maailmanmestaruus tullaan ratkaisemaan Rovaniemellä.