Kisat

Pihlaja ja Rinne tuplavoittoihin SM-snowcrossissa

Aki Pihlaja voitti Pro-luokan ja Topi Rinne Pro Lite -luokan kummatkin osakilpailut moottorikelkkailun SM-sarjassa Parikkalassa, missä kilpailtiin lauantaina ja sunnuntaina. Naisten sunnuntaisen SM-osakilpailun ykkönen oli Saga Forsell ja 14-16-vuotiaiden junioreiden Niklas Ollila.

Digilehti!
Lue Kelkkalehteä puhelimessasi. Tilaajille lukuoikeus digilehteen maksutta! Osta irtonumerona tai tilaa! Digipalveluun tästä.

Pro ja Pro Lite taistelivat SM-pisteistä kahtena perättäisenä päivänä Parikkalassa, kun luokille olivat vuorossa kauden toinen ja kolmas osakilpailu. Jo viikko sitten SM-avauksessa luokkansa voittaneet, Prossa Lapin Moottorikelkkailijoiden (LaMK) Aki Pihlaja ja Pro Litessa Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinne veivät myös Parikkalan finaalivoitot kumpanakin päivänä.

Sunnuntaina Pro-luokan kakkospaikan otti Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pesonen ennen Itävallan Elias Bacheria. Polar Cross Moottorikerhon Aleksi Juntunen oli neljäs ja Vuokatti Racingin Aleksi Rehu viides.

Pihlajan voitto ei ollut itsestäänselvyys, sillä Bacher ja Pesonen ahdistivat hallitsevaa maailmanmestaria finaalin loppupuolelle saakka. Kolmanneksi viimeisellä kierroksella Bacher teki pienen virheen mutkaan tulossaan ja Pesonen ajautui häntä kylkeen. Bacherin kelkka kaatui ja Pesonen nousi kakkospaikalle. Bacher jäi lopulta kierroksen Pihlajalle, mutta oli silti maalissa kolmas.

– Vähän keliolosuhteet ja rata muuttuivat lauantaista, ja minulla oli alkuerissä pikkuisen hankaluuksia saada ajoa kulkemaan ja kelkkaa lähtemään viivasta. Pikkuriskillä vaihdettiin säätöjä, ja se kannatti. Bacher antoi takana vauhtia finaalin puoliväliin saakka. En tiedä, mihin hän sitten jäi, kun tuli kierroksella vastaan. Piti loppuun asti ihan täysillä ajaa ja koittaa pysyä patin harjalla, että kelkka eteni ja ajo kulki. Pari läheltä piti -tilannetta oli sen takia. Loppu hyvin, kaikki hyvin, Pihlaja iloitsi.

Pihlaja johtaa SM-sarjaa ylivoimaisesti. Bacher on kakkospaikalla vain pisteen Pesosta edellä. Juntunen pitää nelospaikkaa takanaan Päijät-Hämeen Moottorikelkkailijoiden Roy Ylä-Onnenvuori.

Pro Liten sunnuntain finaalissa kakkospaikan kuittasi Nykarleby Motorsports Klubbin Emil Herten perässään Norjan Thor David Rasmus. Neljäs oli LaMK:n Jyri Pernu ja viides MCC Nivalan Aleksi Viirelä.

– Nyt kyllä kulkee hyvin, ja ”tampparimiehet” vissiin kuuntelivat, että tekivät vähän isompaa pattia radalle. Oli miellyttävämpi ajaa, kun ei tarvinnut ihan kiitoradalla vetää. Oli miellyttävä rata, Rinne kiitteli.

Rinne on kerännyt karsintaerät mukaan luettuna maksimipisteet Pro Liten SM-sarjassa. Sarjassa toisena on Rasmus. Herten nousi kolmanneksi. Pernu on neljäntenä ja LaMK:n Onni Niskala viidentenä.

Forsell naisten SM-kärkeen


Naiset ja Junior 14-16 -luokka ajoivat Parikkalassa kauden toisen osakilpailunsa sunnuntaina. Naisissa finaalierän vei nimiinsä Tuupovaaran Moottorikerhon (TuupoMK) Saga Forsell, joka myös kipusi sarjan pistejohtoon. Avausosakilpailun voittanut Marjanpoimijoiden Emma Laamanen oli Parikkalassa toinen, mikä on nyt myös hänen sarjasijoituksensa. Sunnuntaina kolmanneksi ajoi startin jälkeen johtanut Lapin Moottorikelkkailijoiden (LaMK) Venla Kauvosaari, neljänneksi Porvoon Moottorikerhon Victoria Laine ja viidenneksi LaMK:n Viivi Autio.

Forsellin ja Laamasen takana SM-pisteissä kolmantena on Kauvosaari ennen Parikkalan finaalin kaatumisensa jälkiseurauksena keskeyttänyttä, TuupoMK:n Mila Nevalaista. Laine löytyy sarjassa vitospaikalta.

– Hyvät on fiilikset. On ollut vähän epäonnistumisia matkassa, mutta nyt meni finaali niin nappiin, ettei voi kuin lähteä hyvillä mielin kotiin, Forsell riemuitsi.

Enontekiön Moottorikerhon Niklas Ollila nappasi kauden toisen SM-osakilpailuvoittonsa 14-16-vuotiaiden junioreiden luokassa. Parikkalan finaalissa toiseksi ajoi LaMK:n Peetu Joutsen aivan kannassaan Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Niklas Isokääntä. Tasaisen finaalin neljäs oli LaMK:n Valtteri Kotala ja viides Rovaniemen Moottorikerhon Samu Tähtisaari.

Ollila johtaa sarjaa ennen Kotalaa ja Isokääntää. Joutsen on neljäntenä ja Tähtisaari viidentenä.

– Tosi hyvä fiilis jäi viikonlopusta. Ennen Nivalaa täytyy vain jatkaa treenaamista, Ollila kertoi.

Parikkalan sunnuntain kansallisessa Sport-luokan finaalissa kolmen kärjen muodostivat Keski-Suomen Moottorikerhon Anton Salmela, Heinäveden Moottorikelkkailijoiden Arto Järvenpää ja Kuusamon Moottorikelkkailijoiden Pasi Tornberg.

SM-kausi jatkuu Nivalassa 2.-3. maaliskuuta, jolloin Pro ja Pro Lite kamppailevat arvopisteistä kumpanakin päivänä. Sitä ennen järjestetään Oulu Stadion Snowcross 23.-24. helmikuuta.

Korsumäki, Viskari ja Tukiainen Suomen Cup -voittoihin

Parikkalan lauantaissa Suomen Cupin toiset osakilpailut luokissaan voittivat 40-vuotiaissa veteraaneissa Lapin Moottorikelkkailijoiden (LaMK) Niko Korsumäki, 50-vuotiaissa veteraaneissa Mikkelin Moottorikerhon (MMK) Anssi Viskari ja Junior 13-14 -luokassa Kuopion Moottorikerhon Otto Tukiainen. Korsumäki ja Tukiainen johtavat sarjojaan, 50-vuotiaissa ykkösenä on Parikkalassa kakkospaikan kuitannut Orimattilan Moottorikerhon Jarno Salmela.

Kansallisissa luokissa finaalierien ykköseksi ajoivat Micro Junior 7-9 -luokassa Polar Cross Moottorikerhon Aatu Aula, Mini Junior 9-11 -luokassa MMK:n Aarni Pöntinen, Junior 11-12 -luokassa LaMK:n Vertti Kotala ja harrasteessa Keski-Suomen Moottorikerhon Anton Salmela.

Live-streamit YouTubessa

Viikonlopun kilpailutapahtumien suorien lähetysten videotaltioinnit ovat katsottavissa MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:
Lauantai: www.youtube.com/live/i2dXkaIrPwc?si=SVHLyNv18Eau4F6y
Sunnuntai: https://www.youtube.com/live/_fWWjqkR6Wc?si=_iJfmPROPb3tRp7M



Tulokset
SML SM-Snowcross, 2/4-osakilpailupaikkakunta, Parikkala, sunnuntai 4.2.2024

Pro:
1. Aki Pihlaja, LaMK, Lynx, 13:06.825
2. Aki Pesonen, YLM, Ski-Doo, +4.867
3. Elias Bacher, Itävalta, Lynx, +1 kierros
4. Aleksi Juntunen, PCMK, Ski-Doo, +1kier.
5. Aleksi Rehu, VRC, Lynx, +1kier.

Pro, SM-pistetilanne:
1. Aki Pihlaja, LaMK, Lynx, 133p.
2. Elias Bacher, Itävalta, Lynx, 106p.
3. Aki Pesonen, YLM, Ski-Doo, 105p.
4. Aleksi Juntunen, PCMK, Ski-Doo, 87p.
5. Roy Ylä-Onnenvuori, PHMKK, Lynx, 76p.

Pro Lite:
1. Topi Rinne, RoMK, Ski-Doo, 11:24.650
2. Emil Herten, NMSK, Lynx, +35.073
3. Thor David Rasmus, Norja, Ski-Doo, +39.927
4. Jyri Pernu, LaMK, Polaris, +1 kierros
5. Aleksi Viirelä, MCC Nivala, Lynx, +1kier.

Pro Lite, SM-pistetilanne:
1. Topi Rinne, RoMK, Ski-Doo, 135p.
2. Thor David Rasmus, Norja, Ski-Doo, 105p.
3. Emil Herten, NMSK, Lynx, 93p.
4. Jyri Pernu, LaMK, Polaris, 87p.
5. Onni Niskala, LaMK, Lynx, 79p.

Naiset:
1. Saga Forsell, TuupoMK, Polaris, 9:07.402
2. Emma Laamanen, Marjanpoimijat, Lynx, +4.389
3. Venla Kauvosaari, LaMK, Ski-Doo, +21.362
4. Victoria Laine, P-BMK, Lynx, +22.771
5. Viivi Autio, LaMK, Lynx, +42.713

Naiset, SM-pistetilanne:
1. Saga Forsell, TuupoMK, Polaris, 82p.
2. Emma Laamanen, Marjanpoimijat, Lynx, 77p.
3. Venla Kauvosaari, LaMK, Ski-Doo, 68p.
4. Mila Nevalainen, TuupoMK, Ski-Doo, 45p.
5. Victoria Laine, P-BMK, Lynx, 43

Junior 14-16:
1. Niklas Ollila, EtMK, Ski-Doo, 8:33.506
2. Peetu Joutsen, LaMK, Lynx, +5.796
3. Niklas Isokääntä, OSMK, Arctic Cat, +6.793
4. Valtteri Kotala, LaMK, Lynx, +8.436
5. Samu Tähtisaari, RoMK, Ski-Doo, +9.057

Junior 14-16, SM-pistetilanne:
1. Niklas Ollila, EtMK, Ski-Doo, 90p.
2. Valtteri Kotala, LaMK, Lynx, 64p.
3. Niklas Isokääntä, OSMK, Arctic Cat, 61p.
4. Peetu Joutsen, LaMK, Lynx, 61p.
5. Samu Tähtisaari, RoMK, Ski-Doo, 45p.

Sport, kansallinen:
1. Anton Salmela, K-SMK, Lynx, 7:16.212
2. Arto Järvenpää, HeinMK, Lynx, +1.293
3. Pasi Tornberg, KuusMK, Lynx, +2.702
4. Jesse Lemström, HlMK, Lynx, +6.115
5. Aleksi Kemppainen, KaMK, Lynx, +13.398

Kaikki tulokset:
https://tulosarkisto.fi/races/view/738
https://speedhive.mylaps.com/events/2510658

Sarjataulukot:
https://tulosarkisto.fi/championships/index/104/2024



SML SM-Snowcrossin kilpailukalenteri 2024
27.-28.1.2024 Rovaniemi
3.-4.2.2024 Parikkala
2.-3.3.2024 Nivala
26.-27.4.2024 Ukkohalla

23.-24.02.2024 Oulu Stadion Snowcross
9.3.2024 Jyväskylä SM-Viikko. Luokat Open ja Naiset