Artikkelit ja uutisetOtsikoissaYleinen

Lynx vie pohjoismaisen ajokulttuurin Pohjois-Amerikkaan

17. helmikuuta jää historiaan päivänä, jolloin saimme kuulla uutisen, joka muutti kelkkailun maailmaa melko merkittävästi. Suomalainen Lynx on jatkossa tarjolla myös Pohjois-Amerikan kelkkailijoille, joille aiemmin on ollut tarjolla vain neljän merkin tuotteita. Kyseessä on merkittävä muutos, jonka toteuttaminen on ottanut oman aikansa. Lynx lähtee uudelle mantereelle rehellisesti omana itsenään ja Lynxinä, jollaisena me sen tunnemme.

– Lynx tulee tarjolle kahden eri mallin voimin. Rave RE 850 tulee tuomaan markkinoille laitteen, jolla on äärimmäisen vahva kisatausta. Myös ominaisuudet ovat lähellä kilpakelkkaa. Tällaista ajokokemusta ei ole aiemmin ollut tarjolla. Boondocker DS -malleista tarjotaan kahta eri telamittaa. Näistä pidempi 4100 on kalibroitu korkeaan ilmanalaan ja lyhyempi enemmän merenpinnan tasolle, kertoo Risto Perttula, Lynxin tuotekehityspäällikkö. Perttula myös toteaa vuoristokelkkailun elävän hyvin voimakkaasti uutuusarvoista. Markkina seuraa trendejä. Tämä on yksi Lynxin valteista, kyse ei ole uudesta mallista, vaan kokonaan uudesta kelkkamerkistä.

Moottorikelkkamarkkinat Pohjois-Amerikassa ovat vakiinnuttaneet asemansa. Merkeillä ja mallinimillä on perinteitä ja tietty imago. Valmistajat kehittävät myös laitteidensa ominaisuuksia näiden odotusarvojen pohjalta. Lynx lähtee rikkomaan tätä kaavaa tuomalla pöytään jotain täysin uudenlaista.

– Tarkoituksemme on olla ja pysyä jatkossakin erilaisena tuotteena. Muutoin brändille ei tule omaa arvoa. Kelkkojemme ominaisuudet pidetään ennallaan. Pohjois-Amerikassa on haluttu, että laitteemme viedään sinne sellaisenaan. Markkinoille ei haluta ”Pohjois-Amerikka -speksattuja” Lynxejä, vaan aitoja tuotteita sellaisenaan. Tavoitteemme on luoda uudenlainen ennakkoluulottomien kelkkailijoiden kulttuuri Pohjois-Amerikkaan, toteaa BRP Finlandin Skandinavian kaupallinen johtaja Valto Ristimella.

Pohjois-Amerikan valloitus tuo taloudellisia vaikutuksia myös Rovaniemen tehtaalle. Valmistajan edustajat eivät tässä vaiheessa lähde spekuloimaan kysynnän suhteen. Rovaniemen moderni valmistuslaitos pystyy kuitenkin vastamaan kysyntään ilman ongelmia. Pohjois-Amerikkaan myytävät Lynxit valmistetaan Rovaniemen tehtaalla, josta ne laivataan kohti uusia omistajia Atlantin takana.

– Ei meillä ole arvioita vielä tässä vaiheessa tuotannon määrästä. Sehän tietenkin riippuu siitä, kuinka tuo ennakkokauppa uudella markkina-alueella lähtee käyntiin. Valmistuslaitoksemme kuitenkin pystyy vastaamaan kysyntään, se ei ole ongelma. Esimerkiksi koronan vaikutus myynteihin jatkoi tuotantokautta viikoilla. Mikäli kysyntä kasvaa Pohjois-Amerikassa voimakkaasti, lisäämme luonnollisestikin henkilöstöä esimerkiksi kokoonpanossa, toteaa Ristimella.

Kysyntä Lynxin kelkoille on viime vuosina kasvanut entistä enemmän myös Pohjois-Amerikassa. Osalle merkki on täysin tuntematon. Toiset ovat puolestaan nähneet kuvia ja videoita internetissä. Merkin vieminen uusille markkinoille on ollut pitkän työn tulos. Tarkkaa päivää päätökselle ei ole muistissa, mutta työ on ollut pitkäjänteistä.

– En kyllä muista tarkkaa päivää, jolloin asia lyötiin lukkoon. Tämän projektin kanssa on kuitenkin tehty töitä jo muutamia vuosia. Tämmöinen projekti vaatii paljon suunnittelua jo yksistään konsernin sisällä, kertoo Valto Ristimella.

Asia, joka on varmasti monilla mielissä, on kisatoiminta! Joko Lynx nähdään Pohjois-Amerikan snowcross-sarjassa, tai miksi ei vaikkapa Irondog-kestävyyskisassa?

– Kisatoiminnasta ei ole vielä tehty mitään päätöksiä. Tokihan siellä olisi ajamassa loistavia kuskeja merkillemme, toteaa Ristimella viitaten kotimaamme snowcross-ässään Aki Pihlajaan.

Aika näyttää, kuinka Lynxin maailmanvalloitus uudella mantereella lähtee käyntiin. Ensimmäisenä vuotena Lynx on tarjolla vain kevätennakoissa. Mikäli sosiaalisen median keskusteluista ensimmäisen vuorokauden aikana voi päätellä jotain, on Lynx nyt merkki, josta puhuu koko kelkkaileva maailma.

KELKKALEHTI MK 1-2021 myynnissä NYT. Lue lisää täältä

KELKKALEHTI MK 1-2021 myynnissä NYT. Lue lisää täältä

Digilehti!
Lue Kelkkalehteä puhelimessasi. Tilaajille lukuoikeus digilehteen maksutta! Osta irtonumerona tai tilaa! Digipalveluun tästä.