KisatOtsikoissaUusimmat

Käsittämätön kausi

Käsittämätön kelkkakausi

Kelkkakautta 2020 riivasi ensin huono lumitilanne, sitten korona. Vaikka kausi jäi tyngäksi, sprintissä saatiin kuitenkin Suomen mestaruudet jaettua, mutta endurossa mestaruuskamppailu siirtyy vuodelle 2021.

”Kyllähän nyt vähän harmittaa, kun kausi lähti hyvin liikkeelle, mutta nyt on kyseessä vähän isompi juttu.”, toteaa kiteeläinen Joni Juvonen viitaten koronan aiheuttamaan kriisiin. Keski-Karjalan Moottorikelkkailijoita edustava Juvonen ajoi kauden 2020 Giantin Pro-luokan ja samalla yleiskilpailun voittoon. Giant ajettiin tänä vuonna yksipäiväisenä 7.3., ja se jäi endurokauden ainoaksi kilpailuksi. Sen takia endurossa ei jaettu tänä vuonna laisinkaan SM-mitaleita. Juvosen tavoite yrittää kirkastaa viime vuoden SM-hopeamitalinsa ei siis toteutunut.

Sprintin puolella kausi jäi niin ikään vajaaksi, nimittäin yhden kilpailuviikonlopun mittaiseksi Paljakassa 8.-9.2., mutta Suomen mestarit saatiin kuitenkin nimettyä. Pro-luokan mestariksi ajoi lauantain kisapäivän voittanut ja sunnuntaina toiseksi ajanut Tero Lokka (Lapin Moottorikelkkailijat).

”Sprintti meni omalta kohdaltani yli odotusten, vauhtini oli kohdillaan, ja oma tavoite täyttyi.”, Lokka toteaa. Sprintmenestyksen lisäksi hän ajoi Kemijärven Giantissa toiseksi. ”Onhan nyt kuitenkin vähän sellainen tyhjä olo, kun oli ladannut henkisesti ja satsannut niin paljon tähän kauteen, ja sitten suuri osa kilpailuista peruuntuikin.”, hän jatkaa.

Niin Juvonen kuin Lokka eivät kuitenkaan jääneet rypemään harmituksessaan, vaan nousivat saman tien taas uudestaan kelkan selkään. ”Lähdemme perheen kanssa huhtikuun alussa viikoksi Rukalle ajelemaan, ja ehkä muut tiimiläisetkin tulevat sinne, niin voimme pitää omat kauden lopettajaiset. Nyt on hyvää aikaa nauttia rennommasta ajelemisesta.”, Juvonen tuumailee.

Rovaniemeläisellä Lokalla kelkkailu on veressä, ja hän ajaa kelkalla jo ihan työnsä puolesta, kun hän työskentelee moottorikelkkatehtaalla, mutta aikoo niin ikään nauttia kelkkailusta keväällä myös vapaa-ajallaan niin pitkään kuin kelit sallivat. ”Kelkkaillessa unohtuu kaikki muu ja se on kunnon arjesta irtautumista. Mitä pohjoisemmaksi menee, niin sitä mukavampaa se on.”, hän toteaa. ”Nyt kannattaa käyttää hyödyksi tämä kisoilta vapautunut aika ja nauttia kelkkailusta. Ehtiipähän myös kunnolla hengähtää ennen ensi kauteen valmistautumista.”

Yhteispelillä eteenpäin

Vaikka kilpailukausi 2020 oli pettymys kilpailijoiden lisäksi myös järjestäjille, tukijoille ja kelkkailun ystäville, kausi kuitenkin osoitti, että kelkkakansasta löytyvällä yhteisöllisyydellä ja joustolla selvitään vaikeimmistakin tilanteista. Matka kohti entistä menestyksekkäämpää seuraavaa kautta on jo alkanut.

”Olen ollut 35 vuotta tekemisissä kelkkailun kanssa, eikä tällaista kautta ole koskaan ollut.”, toteaa Suomen Moottorikelkkailijat Ry:n puheenjohtaja Hannu Yli-Huumo kolkosti naurahtaen. Alkutalvesta haasteita toi ensin lumitilanne. ”Alkuun näytti lupaavalta, kun lunta tuli alkutalvesta jo varhain, mutta sitten se alkoi sulaa. Sonkajärven SM-Sprintit piti perua, mutta Paljakassa onnistuttiin pitämään lyhyellä varoitusajalla menestyksekäs kilpailuviikonloppu, kiitos Kainuun Moottorikerhon. Paljakassa rikottiin sprintin osallistujamääräennätys, kun molempina päivinä oli yli 160 osallistujaa.”, Yli-Huumo jatkaa.

Enduron puolella kaksi kilpailua, Vaalan ja Lieksan SM:t, jouduttiin perumaan lumitilanteen takia, mutta Kuusamon Moottorikelkkailijat ilmoittautui korvaavan kilpailun järjestäjiksi. ”Hetken näytti jo siltä, että saamme pidettyä maaliskuussa hienon kolmen kilpailun endurosarjan Kemijärvellä, Kuusamossa ja Sallassa. Kemijärven Giant aloitti SM-Endurokauden 7.3. ja yllätti meidät totaalisesti: osallistujia oli 183, mikä on kaikkien aikojen ennätys.”, Yli-Huumo paljastaa.

Mutta sitten iski korona. Viikkoa ennen Kuusamon kilpailua tilanne kävi Suomen Moottorikelkkailijat Ry:n ja järjestävien kerhojen osalta mahdottomaksi, ja niin Kuusamon kuin Sallan kilpailut jouduttiin koronaviruksen aiheuttaman paineen alla perumaan. Myös Sallan kilpailupäivän illaksi suunniteltu kauden päätösgaala jouduttiin perumaan. Yli-Huumo kiittelee järjestäjien joustavuutta vaikean kauden tuomissa muuttuvissa tilanteissa sekä harrastajien aktiivisuutta. Kun etelässä ei ollut lunta, porukka suuntasi pohjoiseen harjoittelemaan ja osallistui aktiivisesti niihin kilpailuihin, jotka pystyttiin järjestämään. ”Nyt lähdemme pikkuhiljaa valmistelemaan ensi kautta, josta tulee toivottavasti kaikkien aikojen menestyksekkäin. Niin Kuusamo kuin Salla saavat etuoikeuden järjestää endurokilpailut ensi

Digilehti!
Lue Kelkkalehteä puhelimessasi. Tilaajille lukuoikeus digilehteen maksutta! Osta irtonumerona tai tilaa! Digipalveluun tästä.