LehdestäUusimmat

Koeajossa: Lynx Xterrain Pro 3900

Ranger on Lynxin yksi lähihistorian suosituimmista malleista. Kevyemmän luokan monikäyttöinen hyötykelkka on aina vedonnut kotimaiseen ostajakuntaan. Lynxin omassa mallistossa on kuitenkin yksilö, joka mielestämme voisi haastaa Rangerin kuninkuuden tässä luokassa.

Digilehti!
Lue Kelkkalehteä puhelimessasi. Tilaajille lukuoikeus digilehteen maksutta! Osta irtonumerona tai tilaa! Digipalveluun tästä.

Lynxin Xterrain-mallisto jää monilta täysin huomaamatta, mikä on sääli. Xterrainit ovat kelkkoja, jotka eivät ole trendikkäimpiä vaihtoehtoja, joten niiden hankintaa ei pysty perustelemaan tunneperustein. Jos valintaa kelkaksi tarkastellaan järkipohjalta, niin Xterraineista voisikin löytyä sopiva kelkka todella monelle ostajalle.

Xterrain voisi toimia todella monella paremmin kuin vaikka Boondocker RE. Toisaalta Xterrain Pro voi korvata vaikkapa Boondocker DS:n, siis jos ajattelee järjellä. Kun kyseessä on tunnepitoinen harrastus, ei järki päätä ja ratkaisu saattaakin olla se vähemmän käytännöllinen laite.

Mikä on Xterrain?

Kelkkojen segmenttijanalla Xterrainit sijoittuvat Boondockereiden sekä hyötylaitteiden välimaastoon. Niissä yhdistellään ominaisuuksia kummastakin taiteen tyylisuunnasta. Valmistaja itse kuvailee Xterrain Pron olevan pitkämattoinen seikkailukelkka vaativiin olosuhteisiin. Asian voi kuvailla hieman arkisemminkin. Xterrain Pro sopii seikkailujen ohella ihan jokapäiväiseen ajoon, ajoipa halkoja metsästä tai suuntaisi kotipihasta erämaahan pilkille. Xterrain Pro omaa eniten syvänlumenkelkan geenejä tämän mallinimen alla. Siitä löytyy Lynxin viimeisin versio PPS 2 DS+ -alustasta. Lisäksi raideväli on 921 millimetriä, eli 36 tuumaa. Telamatto on mitoiltaan 392 x 40 x 6,4 senttimetriä. Puhumme siis täysverisestä syvänlumenkelkan matosta.

Varustelistalla on jykevät puskurit molemmin päin. Jykevä takapuskuri tarkoittaa myös mahdollisuutta käyttää vetokoukkua. Vetokäytön mahdollisuuksia parantaa keulasta löytyvä puhaltimella varustettu lisäjäähdytin. Lisäjäähdytystä arvostaa myös tilanteissa, jolloin ajo tapahtuu kovalla lumella eikä irtolunta ole jäähdyttämään rungon kennostoa.

Xterrain Pro on saatavilla sekä 600- että 850-kuutioisena versiona. Otimme kevään koeajoon näistä kevyemmän 600R E-TEC -version.

Lue koko artikkeli Kelkkalehden numerosta 3-2020