KisatOtsikoissa

Itävallan Super Leaguen päivä 2 – kahdenlaista tuuria

Snowcrossin Super Leaguen finaaliviikonlopun viimeiset lähdöt ajettiin eilisen tapaan Itävallan Wildkogelin vuoristossa. Eilisen tapaan myös tänään sää heitteli laidasta laitaan. Välillä paistoi, välillä satoi. Toinen asia, mikä myös vaihteli, oli suomalaisten kuskien onni. Välillä kulki hyvin, välillä huonosti. Yksi päivän mieleenpainuvimmista tapauksista oli potkukelkkamestaruuden jakaminen Aleksi ”Allu” Rehulle.


Otammepa ensin käsittelyyn tapaus potkukelkan. Semifinaalin viimeisellä kierroksella oli käsillä tilanne, että Allun oli mentävä ”lisälenkille”. Lisälenkiltä poistuessa kelkka teki kuitenkin tenän ja hyytyi kymmenen metriä ennen maalia. Allun onneksi maaliviiva oli kuitenkin alamäessä, joten ukko kelkan päältä ja pieni pukkaus, ja kelkka sekä mies ylittivät maaliviivan. Tämä riitti ja Allu pääsi finaaliin, jossa alla oli Topi Rinteen varakelkka. Kuski itse kertoi kisan jälkeen varikolla seuraavaa:
– Kelkka alkoi käydä yhdellä pytyllä jo pari kierrosta aiemmin. Ajattelin, että mennään kaasu pohjassa niin kauan, kuin kelkka kulkee. No sehän kulki melkein maaliin saakka. Kone on rikki ihan kunnolla. Finaalin ajoin Topin varakelkalla. Eihän sitä tietenkään uskalla kylmiltään kaverin kelkalla alkaa ajamaan täysillä. Mutta tuo Ski-Doo tuntui aivan hyvälle. Muutaman tunnin kun tuollaisella pääsisi treenaamaan, niin johan sillä ajaisi, kertoi Allu palkintojen jakoseremonioiden jälkeen, ilman, että kasvoilla olisi ollut hiventäkään pettymystä. Hymy ei nähtävästi hyydy tiukassakaan paikassa.

Digilehti!
Lue Kelkkalehteä puhelimessasi. Tilaajille lukuoikeus digilehteen maksutta! Osta irtonumerona tai tilaa! Digipalveluun tästä.


Toinen päivän epäonnen sotureista oli eilisen voittaja Aki Pesonen. Finaalilähdön ensimmäisellä kierroksella tapahtui jotain, mikä pakotti Akin jättämään pelin kesken ja sitä myötä hylkäämään myös mahdollisuuden sarjan mestaruuteen. Kisan jälkeen yllättävänkin vähän pettyneen oloinen Aki summasi tapahtumat seuraavsti:
– Tulin alamäen hypyt alas ja minulla oli aivan selkeä suunnitelma. Näin, kuinka Pro Litessä joku tuli ylämäen suoran niin, että hän haki vauhdin alamäen ulkokurvista ja triplasi pattisuoran ylämäkeen. Tämä oli myös minun suunnitelma. Päätin, että vedän heti ulkokurvin kautta ja sieltä hyvät vauhdit. No alamutkassahan sattui kilpakumppani just pahimmoilleen ulkolinjalle ja jouduin jarruttamaan keskellä rataa olevan patin kohdalla ja siitä lähdettiin. Kelkka alkoi pukata höyryä, niin arvelin, että tämä oli tässä.
Varikon edustalla kisan jälkeen pääsimme katsomaan Akin kelkkaa, ja keskeytyksen syynä oli jäähdytysnestesäiliön hajoaminen. Nähtävästi polvi oli ottanut sen verran kovan osuman kelkkaan, että heikko paikka löytyi melko nopeasti.


Pro Openin kolmen kärjen muodostivat John Stenberg, Emil Hanson ja Robert Lunden. Koko kolmikko ja etenkin kärkimies Stenberg ajoivat järkälemäisen vahvan kisan, joten tuloksiin ei sinänsä jäänyt mitään jossiteltavaa.
Pro Lite -luokassa kotimaisittain asiat menivät kuitenkin melko lailla käsikirjoituksen mukaan. Kärkipaikan nappasi nimiinsä Olle Sahlström, perässään nuori ässä Topi Rinne, joka kakkossijalla varmisti sarjan mestaruuden. Rinteen kausi on ollut suorastaan ilmiömäinen. Ensin Pro Liten SM-titteli ja perään Super Leaguen Pro Liten mestaruus. Mutta paljoa tämän varjoon ei jää Leevi Puustisenkaan suoritukset, sillä hänen kolmas sija finaalissa varmisti Super Leaguen Pro Liten pronssisijan kokonaispisteissä.


Naisten luokan finaalissa piikkipaikan vei jo tuttuun tapaan Wilma Jonsson, jonka ajo on aina tasavavahvaa eikä virheitä juurikaan nähdä, ainakaan radalla. Kakkoseksi ylsi Saga Forsell, jolla oli aavistuksen heikon lähdön jälkeen jälleen ihan täysi työ ajaa kärki kiinni. Kolmanneksi ajoi nuori yhdysvaltalainen Cerissa Blessum. Naisten luokan epäonnen soturi tällä kertaa oli Victoria Laine. Hyvän startin jälkeen Victoria ajoi vahvaa suoritusta sijalla kolme, kunnes lisälenkin ulostulossa tapahtui jotain, minkä seurauksena Victoria ajautui ulos ratapenkalta ja hyvät sijoitukset jouduttiin hylkäämään siihen.


Super Leaguen kausi 2024 sai arvoisensa päätöksen. Tapahtumapaikalle oli tänään saapunut verrattain suuri yleisö, joka pääsi nauttimaan täkäläisittän jopa harvinaisesta kisamuodosta äärimmäisen vauhdikkaalla radalla.
Lisäkuvia julkaistaan myöhemmin. Vinkki kuskeille: jos haluatte kuvia käyttöönne, niin laittakaa viestiä vaikkapa Instagramissa (@kelkkalehti)!