LehdestäUusimmatYleinen

Koeajossa Arctic Cat Riot X 146

Arctic Catin pari vuotta sitten lanseeraama yksiliukuinen alusta on yhä uniikki tuote kelkkamarkkinoilla. Aiemmin tätä alustaratkaisua on käytetty yksinomaan pidemmissä vuorikelkoissa. Nyt merkki tekee rohkean vedon ja tuo tämän detaljin käyttöön myös lyhempiin malleihinsa.

Digilehti!
Lue Kelkkalehteä puhelimessasi. Tilaajille lukuoikeus digilehteen maksutta! Osta irtonumerona tai tilaa! Digipalveluun tästä.

Tuttua ja uutta

Uusi Riot X perustuu viime vuonna esiteltyyn Riot X 800 -malliin. Eroavaisuutta on alustassa sekä takarungossa. Viime talvena ajamissamme vertailuissa moitimme Riotin ylipitkää perää, joka teki laitteesta hieman vaikeasti kategorisoitavan. Nyt asia on korjattu ja uudistetussa mallissa perä on lyhennetty järkevään mittaan suhteessa alustaan. Tunneli on 141-mittaisesta laitteesta ja alustahan on siis 146-tuumainen. Alusta uutuudessa on Arctic Catin uniikki Alpha, Foxin QS3-iskunvaimentimilla.
Myös etujousitus hoidetaan Foxin vaimentimilla. Raideleveys on 40 tuumaa. Jousituksen malli on AMS, mikä tarkoittaa sukulaisuutta vuorikelkkojen kanssa. Ohjaus on pystymallia, ilman korkeuden säätöä. Laitteessa käytetään kookasta istuinta, jonka alla sijaitsee akku vakiovarusteena olevaa sähkökäynnistystä varten.

Omalaatuinen?

Pehmeillä lumilla Riot X pääsi näyttämään todellisen luonteensa. Mietimme yhtä sanaa, jolla kuvata Riot X Alphaa ja tulimme tulokseen että se on omalaatuinen. Ja nimenomaan niin, että sanassa ei ole piiruakaan negatiivisuutta. Alpha-alusta tuo mukanaan hyvin omanlaisen tunteen ajamiseen. Kelkka pyörähtää rinteessä vastakkaiseen suuntaan melko ketterästi. Omalaatuisuus tulee siitä, että liikettä ei tehdä alustan takanurkalla, kuten perinteisillä alustoilla varustetuilla kelkoilla. Liike tehdään enemmän vaakatasossa, alkuun jopa erikoiselta tuntuvalla liikeradalla.

Sivurinnettä Riot etenee aivan mukavan vakaasti. Johtuen 40 tuuman raidevälistä, joutuu suorassa sivurinne etenemisessä käyttämään voimaa hieman enemmän kuin monissa kapeissa vuorikelkoissa. Riot ei täten ole parhaimmillaan, kun eteneminen on hidasta sivurinneajoa. Etenkään tilanteissa, jossa telalla ei pääse jauhattamaan uraa kelkan alle.

Lue lisää Kelkkalehti MK 3-2020