Lehdestä

Totaltek vaimentimet – yksilöllistä laatua

Moottorikelkkojen iskunvaimentimia valmistaa maailmassa nykyään kourallinen yrityksiä. Yksi näistä on rovaniemeläinen Totaltek. Totaltekin yksi tämän hetken tunnetuimmista tuotteista ovat sen valmistamat iskunvaimentimet. Otimme kokeiluun vaimentimet Polariksen SKS 146:een. Kelkkaan, jonka käyttötarkoitus on laaja ja vaatimukset vaihtelevat kuljettajan sekä maaston mukaan.

Se, miten kokee moottorikelkan jousituksen, on hyvin yksilöllistä. Vaikuttimia kokemuksen syntymiseen on valtava lista. Ilmeisimmät ovat tietenkin ajoalusta sekä kuljettajan ajotapa. Ilmeisten asioiden listalle pistetään tietenkin myös jousituksen tekniikka ja perusrakenne. Erityyppiset jousitukset tuottavat erilaisia tuntemuksia kuin toiset.

Moottorikelkkojen vakiojousitukset ovat aina kompromisseja. Valmistajien suurin haaste on tehdä jousitus, joka toimii jokaiselle käyttäjälle. Käyttäjiä on hyvin eri painoisia ja he ajavat erilaisissa maastoissa. Myös ajotyylejä ja käytettyjä ajonopeuksia on hyvin laajasti. Kun puhutaan Polariksen SKS 146:n kaltaisesta kelkasta, joka on hybridi reitti- ja freeride-ajon välillä, on kyseessä kompromissia kompromissin päälle.

Totaltekin vaimentimien laatuvaikutelma on 5/5

Digilehti!
Lue Kelkkalehteä puhelimessasi. Tilaajille lukuoikeus digilehteen maksutta! Osta irtonumerona tai tilaa! Digipalveluun tästä.

Jousituksessa joudutaan usein puntaroimaan kompromissia kantavuuden ja mukavuuden välillä. Kantavuus on melko helposti saavutettavissa, mutta tällöin se mukavuusosasto voidaan unohtaa.

Moottorikelkkojen vakiojousitukset kehittyvät jatkuvasti. Siitä huolimatta monilla omistajilla tulee jousituksen ominaisuuksia kuvaillessa sana ”mutta” mukaan lauseeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että jousitus voi toimia osassa ajoa, mutta on tilanteita, joissa asiat voisivat olla paremmin. Näihin ”mutta”-tilanteisiin vastauksen tarjoavat yksilöllisiä vaimentimia tekevät yritykset, kuten Totaltek.

Erikoisosia

Totaltekin vaimentimet valmistetaan yhteistyössä hollantilaisen Tractiven kanssa. Kyseisen valmistajan taustalla on joukko jousitusalan ammattilaisia, jotka aloittavat yrityksen vuona 2010. Totaltek on toiminut alusta saakka Tractiven yhteistyökumppanina. Totaltek-vaimentimien osat valmistetaan siis Tractiven toimesta. Vaimentimet kuitenkin kasataan Suomessa. Luonnollisesti myös säätötyö on kotimaista osaamista. Moottorikelkan jousitus on aivan oma lukunsa, mitä tulee teknisiin yksityiskohtiin. Totaltekin vaimentimissa on runsaasti yksityiskohtia, jotka on suunniteltu kelkkakäyttöä silmällä pitäen. Näistä esimerkkinä kallistettu etupukin lisäsäiliö. Säiliön kallistaminen on monissa kelkoissa ainoa tapa, jolla laajarunkoinen kiinteällä säiliöllä varustettu vaimennin voidaan ylipäänsä ottaa käyttöön.

Valmiita säätöjä

Totaltekin vaimentimia tarjotaan yhdeksällä eri vakiosäädöllä. Säätöjä on sport, enduro ja cross. Meidän käyttöön valinta oli sport, joka on eniten mukavuuspainotteinen. Merkinnän perässä oleva numero kertoo painoluokan. Meille sopivaksi painoksi valikoitui 80, sillä osan ajasta kelkkaa ajaa alle 60-kiloinen kuljettaja.

Säätömahdollisuudet

Testissämme olevat vaimentimet pitävät sisällään nopean ja hitaan puristuksen säädön, sekä säädön vetovaimennukselle. Säätö tapahtuu vaimentimien mukana toimitettavalla erikoistyökalulla. Teimme ensimmäisten kokeilujemme aikana pieniä säätöjä lähinnä kokeilumielessä. S80-säätö tuntuu olevan hyvin lähellä omia tarpeitamme, mitä tulee jousituksen toimintaan. Valitettavasti meistä johtumattomista syistä, jäi testiaika hieman lyhyeksi ennen lehden painoon menoa. Jatkamme kokeilua ja pidempi ja syvällisempi katsaus Totaltek-vaimentimien tekniikkaan on luvassa syksyn mittaan. Mahdollisuuksien mukaan kokeilemme Totaltekin tuotteita myös parissa muussa kelkkamallissa.

Tutustu Totaltekin tuotteisiin yrityksen sivuilla. Linkki.

Artikkeli julkaistu Kelkkalehti MK numerossa 2-2020