KisatOtsikoissa

Snowcross Wildkogel, päivä 1 – Sumuisten vuorten gorillat

Snowcrossin Super Leaguen päätöstapahtuman ensimmäinen päivä ajettiin Itävallan Wildkogelin hiihtokeskuksen yläasemalla vuoristolle tyypillisessä säässä. Keli vaihteli päivän mittaan laidasta laitaan, mutta yksi pysyi vakiona. Ja se oli ajamisen laatu. Jälleen kerran näimme tasaisen päivän huikeaa ajamista, tällä kertaa myös huikeissa maastoissa.

Digilehti!
Lue Kelkkalehteä puhelimessasi. Tilaajille lukuoikeus digilehteen maksutta! Osta irtonumerona tai tilaa! Digipalveluun tästä.

Snowcrossia Alppien katveessa. Siinäpä mielenkiintoinen ajatus. Ei kylläkään uusi. Kelkoilla on rossia ajettu eri alppimaissa jo vuosikymmenien ajan. Niin paikallisten, kuin meidän pohjolan ihmistenkin toimesta. Kaikki eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että myös Keski-Euroopan maissa harrastetaan snowcrossia ihan kisatasolla. Toki, taso voi olla meikäläisittäin vähän vaatimaton, mutta kisaa ajetaan kaikista huolimatta.

Kaudella 2024 ”muun Euroopan” lippua Pohjoismaiden sarjoissa on pitänyt korkealla Elias Bacher, joka on näyttänyt, että vauhtia löytyy myös Pohjoismaiden ulkopuolelta. Harmittavasti Elias joutui jättämään kauden kesken loukkaantumisen vuoksi. Bacherin perhe on muuten vaikuttavana tekijänä siinä, että Wildkogelin Summercross ylipäänsä järjestetään. Onhan tapahtuman areena heidän kotikylänsä yläpuolella.

Perjantain kisapäivän alkuun ajettiin Keski-Euroopan cupin osakilpailu. Oli etukäteen päätetty, että Super Leaguen osallistujat eivät saa ajaa tässä kisassa. Ihan siis reiluuden vuoksi, sillä tasoero on aika reilunlainen.
Super Leaguen päätöskisan kaltaiset tapahtumat, joissa tavallaan kaksi maailmaa pääsee näkemään toisensa, ovat lajin kehityksen kannalta kuitenkin todella tärkeitä. Tämä viikonloppu on ”muun Euroopan” kuljettajille kultaakin kalliimpi mahdollisuus päästä näkemään, kuinka huippuluokan kuljettajat ajavat kilpaa. Tämä antaa heille mahdollisuuden nähdä sen tason, johon heidän pitää pyrkiä. Ehkä tämä kisa toimii inspiraationa ja motivaation lähteenä heille. Mikä olisikaan parempaa kuin se, että Euroopasta ponnistaisikin aivan uusista maista kuskeja, jotka kilpailisivat tasapäin pohjoismaisten kuljettajien kanssa!

Seurasimme kisatapahtumaa livenä paikan päällä Wildkogelissa. Tajusimme kisaa katsoessamme ja kuunnellessamme ulkomaankielistä selostusta, että kuinka iso osa kokemusta hyvä kisan selostus on. Meillä kotimaassa otetaan ehkä jopa aavistuksen itsestään selvyytenä se, että kisojen selostus on sitä luokkaa, kuin se on. Mutta on väistämätön fakta, että esimerkiksi snowcrossin selostus on Jarkko Ylläsjärven sekä Harri Kolehmaisen toimesta tasolla, mikä kestää vertailun aivan mihin tahansa urheilulajiin Suomessa. Kun asialla on ihmisiä, jotka ovat lajista aidosti innostuneita ja aidosti innostuneita työstään, on työn laatu myös sellaista, että moitteelle ei löydy yhden mitään sijaa. Joten iso kiitos meidän raudanlujalle selostukselle tässä lajissa. Lauantain kisaa muuten seurataan napit korvissa ja Youtube auki puhelimessa.

Päivän kotimaisia tähtihetkiä oli tietenkin Pesosen Akin voitto Openissa. Akin ajo oli jo alkuerissä sitä luokkaa, että ilman huonoa onnea oli selvää, ettei finaalissa jaeta sijoituksia kuin kakkosesta eteenpäin. Suomalaisista toiseksi paras finaalin tuloksien perustella oli Aleksi Rehu, joka sijoittui kuudenneksi. Aleksi kertoi ennen lähtöjä, että korkea ilmanala oli tuottanut todella isoja haasteita kelkan säätämisen suhteen. Pikakomennuksella paikalle saapunut Miika Lammi ajoi ensimmäisessä alkuerässä hienosti. Toisessa erässä tekninen ongelma pudotti Lammin viimeiseksi.

Openin finaalin yksi epäonnen sotureista oli John Stenberg, jolla korkealla ajaminen teki ilmeisesti sen verran hallaa muistille, että lisälenkki jäi käymättä ja tuloksena oli aikasakko ja pudotus pois palkintosijoilta.

Rinteen Topinkaan suoritukset Pro Litessä eivät jää huomioitta. Topilla ei ollut kisan aikana kovinkaan suuria ongelmia pitää muita takanaan. Ajo oli nopeaa ja ennen kaikkea tasavarmaa. Topi nakutti joka kierros täysin identtisiä hyppyjä ja mutkat mentiin käytännössä samaa linjaa kierros toisensa jälkeen. Erinomaisen tasapainoista ja taitavaa ajoa. Ainoa pieni sattuma oli alkuerissä, kun maaliintulohypyn jälkeen oli edessä keltaiset liput, ja matka piti katkaista jarrulla ennen aikojaan. Tästä seurauksena pieni kaatuminen.
Pro Liten finaalin kakkosena oli Leevi Puustinen ja kolmantena Nemo Fahlander. Yksi nimi Pro Litestä nostetaan vielä esille; hän on Jere Tynkkynen. Snowcrossin ”eläkeläinen” väläytteli päivän mittaan hienoilla suorituksilla ja Jeren nimiin kirjattiin päivän yksi korkeimmista hypyistä.

Naisten luokassa oli kotimaisten kuskien osalta kovat odotukset. Odotukset myös palkittiin. Kaikki suomalaiset ajoivat hyvää ajoa pitkin päivää, eikä yhdelläkään mukana olleella naisten luokan kuljettajalla ole vähäisintäkään syytä pistää leukaa rintaan päivän päätteeksi. Taso oli kova ja kaikkien ajo oli laadukasta ja vauhdikasta, kun puhumme suomalaisista kuljettajista. Mukana suomalaisista olivat Victoria Laine, Emma Laamanen, Venla Kauvosaari ja Saga Forsell. Kärkenä oli kuitenkin jo odotetusti kauden 2024 komeetta Saga Forsell, joka ajoi alkuerissä todella vahvasti. Harmittavasti finaalin lähdössä Saga jumittui pieneen sumppuun ja hyvän takaa-ajon jälkeen viimeisellä kierroksella oli vähän ongelmia esimerkiksi kierroksella ohitettavien kanssa, jolloin jo varmalta näyttänyt kakkossija vaihtui pronssille.


Kaikki tulokset löydät:

https://speedhive.mylaps.com/events/2625667

Muista myös Kelkkalehden supersuosittu uusi PODCAST jonka löydät täysin ilmaiseksi SPOTIFYSTÄ